Enduro

Enduro är uthållighetstävlingar på två hjul

Enduro är det italienska och spanska ordet för uthållighet. Enduro är också en motorcykel- och snöskotersport där förarna trotsar och utmanar svår terräng. Sambandet kommer sig inte av en slump – att tävla i enduro kräver uthållighet. Svenska Motorcykel- och Snöskoterförbundet är ansvarig över sporten. Enduro är en spännande sport som tävlas över hela Sverige.

Novemberkåsan har arrangerats sedan 1915. Den är den mest kända och äldsta Enduro-tävlingen i Sverige. Novemberkåsan körs årligen i november månad, var tävlingen hålls skiljer sig från år till år. Trofén är en vandringstrofé som vandrar vidare år från år, såvida man inte lyckas vinna två eller fler gånger i följd. Händer det att man får sitt namn ingraverat på en om samma Novemberkåsa tre gånger får man behålla trofén. Till och med 2015 har tolv förare lyckats med denna imponerande prestation.

Svenerik ”Jösse” Jönsson har blivit symbolen för Enduro, en legendar som lyckades vinna Novemberkåsan sex gånger 1981-1991. Därtill blev han världsmästare i Enduro två gånger, 1991 och 1993. Andra kända förare som skiljer sig från mängden är Joakim Ljunggren, Anders Eriksson, Mats Nilsson och Carl-Johan Bjerkert. Om du känner till deras namn känner du till kärnan i svensk Enduro.

I Enduro kan man tävla med två- eller fyrtaktsmotorer. Man skiljer sedan på kubiken, vilken varierar mellan 125 och 650 cc. De lättaste motorcyklarna väger cirka 100 kilo, de tyngsta väger upp till 130 kilo. Vad som skiljer en enduro-motorcykel från andra motorcyklar är framförallt belysningen samt den mjuka fjädringen som den svåra terrängen kräver.

Den som vill tävla i Enduro har goda möjligheter att göra det. Det arrangeras exempelvis SM i Enduro, exempelvis Junior- och Senior-SM. Det finns även SM för damer, ungdomar och lag. Förutom nämnda tävlingar arrangeras även cuper och riksmästerskap. Man kan också välja att tävla i Svensk Enduroklassiker, vilken inleds med Stångebroslaget och avslutas med Gotland Grand National.

enduro