Racing

Racing är en sport med höga hastigheter

Svenska Bilsportförbundet organiserar racing i Sverige. Vanligt förekommande klasser inom kategorin racing är formelbilsracing, GT-racing, isracing, sportvagnsracing, standardvagnsracing samt truckracing. Förr talade man om banracing, men på senare år endast om racing. Fordonen man tävlar med skiljer sig beroende på racingklass, men de vanligaste är formelbilar, sportvagnar samt standardvagnar.

Den största klassen inom sporten är formelbilsracing med Formel 1 i täten. Formel 1-tävlingar har arrangerats sedan 1950 när Giuseppe Farina lyckades vinna med Alfa Romeo. Den störste föraren är däremot Michael Schumacher som under sin karriär lyckades vinna sju Drivers’ Championship, varav fem i följd. Ronnie Peterson är Sveriges främste förare i Formel 1.

När man talar om racing tänker de flesta på formelbilstävlingar, framför allt Formel 1. Bakom Formel 1 tävlar man även i Formel 2, Formel 3, Formel 3000, Formel Ford, GP2, GP3 och Indycar, där man tävlar på ovalbanor. Denna form av racing är betydligt större i USA än övriga världen, där man hellre talar om Formel 1 än Indycar. Kenny Bräck var under sin karriär en framgångsrik ovalracingförare.

Ronnie Peterson och Kenny Bräck är Sveriges klarast lysande stjärnor inom sporten. Det är även allmänt känt att kungafamiljen uppskattar racing. Prins Carl Philip har tävlat i racing vid flertal tillfällen, även om framgångarna uteblivit. Att han har varit verksam inom racing har snarare handlat om att föra arvet efter motorprinsen, Prins Bertil, vidare – vars intresse för idrott, framför allt motorsport, var stort.

I Sverige är racing inte en av våra största idrotter. Svenskar har större kärlek till vintersporter som längdskidåkning, eller lagsporter som fotboll och ishockey. Varifrån detta kommer är svårt att härleda, men förmodligen handlar det om idrottsrörelsen som växte fram under tidigt 1900-tal och satte sig i folkhemmets väggar. Motorsporten har länge varit förknippad med överklassen, vilket är lätt att förstå med tanke på de ekonomiska resurser som racing kräver.

racing