Trav i Sverige

Trav sysselsätter tusentals

I Sverige är trav en folkrörelse. Kanske är det just därför svensk travsport ligger i framkant; endast franska och amerikanska tränare har kapacitet att konkurrera med svenska. Hästsporten i Sverige genererar stora pengar och sysselsätter tiotusentals människor. AB Trav och Galopp har monopol för spel på hästar, överskottet går oavkortat tillbaka till hästsporten.

Elitloppet som alltid körs på Mors dag i slutet av maj är ett av världens största travlopp. I Europa är endast Prix d’Amérique större. Travtränare drömmer om att tävla i Elitloppet – få lyckas, ännu färre lyckas vinna. Elitloppet är dessutom en upplevelse från läktaren, eller tv-soffan. Du behöver inte vara travintresserad för att förstå loppets betydelse.

Det finns 33 travbanor i Sverige. Den nordligaste travbanan är placerad i Boden, den sydligaste i Jägersro utanför Malmö. Däremellan finns både stora och små banor, några av dem har endast tävlingar under sommarmånaderna. Travtävlingar arrangeras året om, även på jul- och nyårsafton.

Bland Sveriges framgångsrika tränare och kuskar måste Stig H Johansson, Åke Svanstedt, Stefan Melander och Björn Goop nämnas. Går man längre tillbaka i historien är bröderna Nordin självskrivna i den svenska travhistorien. Sören Nordin blev exempelvis den förste svensk att vinna både Elitloppet på Solvalla samt Prix d’Amérique på Vincennes i Paris.

Att spela på trav är både roligt och spännande. Du kan spela på banan eller hos ATG via dator, mobil eller surfplatta. Det största spelet är V75 som lanserades under tidigt 1990-tal. För att vinna på V75 behöver du hitta sju vinnande hästar i loppet som utgör V75-kupongen. Vid svåra omgångar, där få lyckas sätta vinnande kuponger, kan man vinna ansenliga summor även på sex och fem rätt – men det är sju rätt spelare eftersträvar.

På landets travbanor finns travskolor för den som vill ta licens för att träna och köra travhästar. Stjärnkusken som sändes i TV4 har ökat intresse för travskolorna – passa på du också att ta licens!

trav